Schitterend Singapore

“Singapore is echt heel duur!”, zeiden twee Amerikaanse backpackers tegen ons toen we vertelden dat dit onze volgende bestemming zal zijn. Ze keken ons zelfs een beetje geschrokken aan, met een blik van ‘weet je het wel zeker?’ en zeiden: “Je moet echt ver van tevoren een overnachting boeken, anders betaal je de hoofdprijs. Wij betaalden zelfs 12 euro voor twee bolletjes ijs, Singapore is echt heel duur.”

Onze overnachting boekten we pas nèt voordat we in het vliegtuig stapten. Het is inderdaad duurder dan de afgelopen nachten, maar met wat speurwerk vonden we voor 75 euro een nette kamer voor drie nachten, iets buiten het centrum. Toen we op Singapore aan ons avondeten zaten, moesten we de Amerikanen deels gelijk geven. Ze hanteren hier westerse prijzen, maar superduur..? Nee. En twaalf euro voor twee bolletjes ijs? Misschien waren ze zelf wat impulsief toen ze hiervoor kozen ;-). Daarbij maak je het zo duur als je zelf wilt, we kunnen hier inderdaad pekingeend bestellen als avondeten à la 70 euro, maar een broodje kebab voor 8 euro smaakt dan ook wel erg goed!

16-19 mei: Singapore
Met een combinatie van rustige jazz-muziek en een evacuatie van de aankomsthal worden we begroet op het vliegveld in Singapore. Brand was de oorzaak. In Singapore verblijven we twee volle dagen en om direct wat te leren over dit kleinste land van Zuid-Oost Azië bezoeken we het Nationaal Museum.

Singapore

Drie uur lang lopen we hier rond. De ruimtes zijn lekker gekoeld door de airco, buiten is het 35 graden. Het museum bestaat uit diverse tentoonstellingen en geeft erg sterk weer hoe Singapore is opgebouwd tot wat het nu is. Van de Europeanen (Britten en Nederlanders) die het land bezaten, hoe Singapore onafhankelijk werd van Maleisië tot hoe toekomstgericht en modern het nu is. Eerlijk is eerlijk, we zijn onder de indruk van de grootheid, schoonheid en moderniteit van dit land. Op straat zie je geen enkel stukje kauwgom op de grond. Later ontdekken we dat er in Singapore een heus kauwgomverbod is, om de stad schoon te houden. Dit verklaart waarom we de eerste dag wat vreemd werden aangekeken toen we een kauwgompje pakten.

Terug naar het museum. De opbouw van Singapore vonden we erg interessant. Er waren zelfs huizen nagebouwd uit de jaren ’80 en mensen die daar kwamen wonen, werden geïnterviewd. Het had zo’n impact op hun leven, een eigen wc en zelfs een koelkast! Heel anders dan ze waren gewend. “Het heeft echt mijn leven totaal veranderd”, vertelde een bewoonster. “Het voelde direct als thuis.” Binnen een aantal jaren was de helft van de bevolking gehuisvest in een moderne flat.

Singapore

Singapore

Singapore

Na het museum eten we een broodje bij de Subway, rijst met kip staat tijdelijk op onze “daar-heb-ik-nu-echt-even-geen-zin-in”-lijst. Daarna vertrekken we met de metro (wat gaat dat ding snel!) naar Gardens by the Bay, een park met gigantisch hoge stalen “bomen” begroeid met planten en struiken en uiteraard met veel verlichting. Ook staan er diverse grote domes met onder andere een nagebouwd regenwoud en planten van over de hele wereld. Zo zien we typische Australische planten, maar ook Hollandse tulpen (favoriet bij de Japanners, er worden veel selfies mee gemaakt).

singapore

singapore

singapore

Aan de overkant van het park staan drie grote gebouwen met een boot op het dak, die deze drie gebouwen verbindt. Daar willen we op, gegarandeerd mooi uitzicht. Als we beneden bij de lift staan, schrikt de dresscode mij een beetje af: lange broek, blouse en nette schoenen. Staan we dan in onze shorts, t-shirts en sneakers! Het gebouw blijkt een hotel te zijn, gemiddelde prijs voor een kamer: € 270 per nacht. Bovenop het gebouw (de boot) is een loungebar waar je dus gekleed naartoe kunt.

singapore

“We proberen het gewoon”, zegt Pim en voor we het weten staan we op de 56ste verdieping waar ons cocktails van 20 euro worden aangeboden en waar mensen relaxen in een infinity pool. De skyline is prachtig, Singapore heeft erg moderne en imposante gebouwen. Na wat foto’s gemaakt te hebben nemen we de lift weer naar beneden. Een drankje kopen we wel ergens anders ;-).

singapore

singapore

singapore

Nadat we wat gegeten hebben, gaan we terug naar Gardens by the Bay, omdat hier een lichtshow begint. De gigantische bomen worden om de beurt verlicht en de show wordt kracht bijgezet door muziek van StarWars. Erg leuk om te zien!

singapore

singapore

Dag twee is wederom een volle dag. We vinden eindelijk een outdoor winkel met wandelsokken voor Pim, maatje 46 schoon aan de haak, en ook kopen we wat praktische dingen die we na twee maanden reizen toch wel missen. Een kleine handdoek (waarom nam ik maat XL mee?), haakjes, nieuwe poncho’s, sportshirtjes, een nieuwe zonnebril en een afritsbroek (echt? Ja echt! Nu kan ik me pas een echte backpacker noemen ;-)).

Daarna wandelen we door de straten van Little India. “Net een Spaanse boulevard met verschillende clubs”, zegt Pim, uit elke winkel komt andere harde muziek. De winkeltjes verschillen niet veel van elkaar: lokale supermarktjes, dan een juwelier met alleen maar gouden sieraden, dan een zonnebril winkeltje, een restaurantje en dan weer een lokaal supermarktje. Tot slot wandelen we door Haji Lane, een smal straatje met leuke boetiekjes en vrolijke streetart.

singapore

Terug naar het hotel. Tijd om onze tas in te pakken, op tijd naar bed te gaan en morgen onze vlucht te pakken naar…….?? 🙂

singapore

3 comments on “Schitterend Singapore”

  1. Mooi verhaal weer!!
    Wat waren nou die flesjes in die muur waar jij bij stond Jasmijn? (Niet nieuwschierig ofzo😏)
    Fijne reis nog!! Xx

    1. Hey Tessa, dat waren allemaal geurflesjes, en daar heb ik de geur ‘Jasmijn’ vast. De beste als je het mij vraagt ;-)!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *