Borneo – Back to basic

Borneo

Ons ontbijt bestaat uit gebakken noodles, ik bedank vriendelijk voor het gebakken ei dat er al een half uur ligt. Met wat moeite en water krijgen we ons ontbijt op. Ach, het kost maar 80 eurocent in totaal, wat kun je dan ook verwachten ;-)..?

8-10 mei: Sandakan
Onze taxi arriveert en een kwartier later staan we bij het Orang Oetan Rehabilitatiecentrum. Na een presentatie en een korte documentaire zijn we veel informatie rijker. Over hoe apen hier komen en hoe ze hier te werk gaan. Ze leren kansloze apen, gered uit erbarmelijke omstandigheden, klimmen, voor zichzelf zorgen en weer aap te zijn. Ze lijken in veel opzichten op mensen, ze baren gemiddeld drie baby’s in hun leven, die bij hun blijven tot ze zelfstandig zijn, en worden ongeveer 50 jaar oud. Net zoals oud als de mensheid wordt als de medische industrie niet op gang was gekomen. De Orang Oetans leven hier trouwens in volle vrijheid en kunnen gaan en staan waar ze willen, geen hekken, kooien of wat dan ook.

We bezoeken het voeder platform, waar soms Orang Oetans op af komen voor extra voedsel. Prachtig om te zien hoe zij zij bewegen door de jungle, zelfs met een kleine op hun rug. Ook nemen we een kijkje in de outdoor nursery place waar de apen leren klimmen en eten zoeken. Sinds de oprichting van dit centrum (jaren ’60) zijn er al 760 Orang Oetans met succes teruggeplaatst.

borneo

borneo

Aan de overkant van dit centrum zit een soort gelijke instelling, maar dan voor Sun Bears. Deze dieren worden met zoveel liefde en passie geholpen door mensen. Terwijl de grootste bedreiging voor deze dieren ook de mensheid is. Tegenstrijdig..

borneo

In de middag wandelen we door het Rainforest Discovery Center. We zien onder andere het kleinste eekhoornsoort ter wereld. Verder relaxen we, we zijn erg moe door de hitte en alle indrukken. We doen het rustig aan, even opladen, want morgen verblijven we drie dagen in de jungle!

Borneo

Borneo

10-12 mei: Uncle Tan Experience
Drie dagen ‘Back to basic’, drie dagen midden in de jungle. Waarom? Om het echte wildleven te zien. Die kans is nu eenmaal groter middenin de jungle. Samen met twee Amerikanen, twee Tsjechen en een Franse jongen vertrekken we. Eerst met een busje, daarna met een boot. Onderweg spotten we al het eerste wildleven: verschillende apen, waaronder een wilde Orang Oetan. Achteraf blijkt dit niet vaak voor te komen. Er was iemand die een week in het kamp bleef om er 1 te zien en het uiteindelijk niet gelukt is. Lucky us!

Borneo

Borneo

Aangekomen bij het kamp worden we naar onze slaapplek gebracht, waar we onze spullen kunnen droppen. Een open hutje, een matje en een klamboe, that’s all. Plus een afsluitbare bak om al onze cosmetica, eten en medicijnen in te doen, omdat hier ratten op af komen. Als we het in de tas laten zitten, blijft daar weinig van over. Er is minimale elektriciteit en de komende dagen wassen we ons met rivierwater.

Borneo

Borneo

Eenmaal gesetteld is het tijd voor ons avondeten en wat muziek door de crew, erg gezellig! Daarna start de nachtsafari. Sommige dieren worden in het donker pas actief. We zien onder andere een mini krokodil, diverse kleurrijke vogels, uilen en veel slapende apen.

Borneo

Borneo

De volgende ochtend worden we om zes uur gewekt door onze gids, de ochtendsafari is met de boot en in deze tocht zien we het meeste. Families van apen, gesetteld in dezelfde boom, adelaars en eekhoorns. Alle fotocredits gaan naar Pim, erg knap hoe hij in een paar seconde tijd de mooiste foto’s maakt. De dieren zitten niet stil om te poseren namelijk ;-). In Nederland zou ik bij het zien van deze foto’s waarschijnlijk gedacht hebben: “Ja leuk, een aap…”, maar stel je eens voordat dit in het wild op een paar meter van ons af gebeurde. Vooraf weet je niet wat je gaat zien en het feit dat je zoiets ziet en ontdekt, geeft echt een kick.

Borneo

Borneo

Borneo

Daarna maken we een trekking waar het vooral om de bomen en planten gaat. De meeste dieren slapen. We eten wat bladeren en onze gids legt uit welke bladeren als medicijn worden gebruikt en hoe te overleven in de jungle. Daarna lunchen we en ‘s middags slapen we wat bij. Rond vijf uur vertrekken we voor de avondsafari. Vleermuizen met een spanwijdte van meer dan een halve meter vliegen boven ons terwijl de zon ondergaat, we worden omringd door jungle geluiden, deze ervaring is onbeschrijfelijk. Daarna een trekking in het donker waar we vooral veel kikkers, vogels en spinnen zien. Door de kleur van de reflectie in de ogen, zie je direct welk dier het is. Langzaam dichterbij lopen om het te bewonderen. Deze trekking valt wat tegen, maar dat kan gebeuren.. Dieren hebben geen programmaboekje waarin staat hoe laat ze zich moeten laten tonen aan de toeristen. Des te leuker als we wel iets spotten!

Borneo

De laatste dag starten we weer om zes uur met een bootsafari. Deze ervaring hadden we niet willen missen, slapen in de jungle, zoeken naar wildleven. Onze volgende overnachting wordt nu al extra gewaardeerd: lekker douchen en slapen met een deken en een kussen!

Tot snel!

3 comments on “Borneo – Back to basic”

 1. Door dit soort van liefde volle MENSEN is de aarde nog voorzien van DIEREN Het liefst roeit het merendeel van al die boeren de dieren uit met elke keer weer hun domme “excuses ” altijd weer klinken wij moeten toch ook leven. Deze slechte boeren zijn al jaren illegaal bezig om palmolie te produceren. TERWEIL er miljarden producten zijn die kunnen maken zonder de oerwouden met hun inwoners te slopen. De regering aldaar in Borneo is net zo corrupt als de boeren aldaar. Als niet gouw ingegrepen wordt om supermarkten een halt toe roepen en dan heb ik het over ALBERT HEIJN AH. JUMBO VAN VLIET EN DE ALDI EN DE LITLE DIE VERANTWOORDELIJK ZIJN VOOR AL DEZE ELLENDE VAN NATUUR VERNIETIGING UIROEING VAN VELE DIEREN UIT DIE OERWOUDEN . EN DAT VOOR HUN ACHTERLIJKE PRODUCTEN MET PALMOLIE IN EN VERWERKT. WIJ MENSEN IN HET WESTEN MOETEN EENS OPHOUDEN MET HET GEZEIK DAT ALLES ZO DUUR IS, KLAGEN DAT DE SIGARETTEN, ZIEKENFONDS PREMIE ZO HOOG IS EN MAAR ZEIKEN DAT HET TE WEINIG KRIJGEN. IK ZOU ZEGGEN KLAGERS VAN HET WESTEN LET OP WAT JE KOOPT VERMIJD HET KOPEN MET PALMOLIE
  HOUDENDE TROEPPRODUCTEN DAN KAN EN ZAL DE PALM PLANTAGES SNELLER VERDWIJNEN DAN JE DENKT. WIJ KOOPGRAGEN LIJPE BURGERS EN DOMME KLAGERS DAT ZE TE WEINIG KRIJGEN VAN DIE WERKGEVERS UITKERINGSINSTANTIES EN WAARVAN ALLEMAAL NIET VAN. STOP MET AL DAT GEZEIK NEEM JE VERANTWOORDELIJKHEID EN STOP DE WAANZIN VAN JULLIE DOMBO GEDOE.;& GEZEIK VAN TE WEINIG INKOMEN ENZ. ALS HET AAN MIJ LACH VEEL MINDER UITKERING LONEN VET OMLAAG 5X HARDER WERKEN ALS WAT DE MEESTEN NU DOEN. ZELFS OP KANTOOR ZITTEN DE HELE DAG TE KLOTEN MET HUN CELL TEL. IN DE BAAS ZIJN TIJD OOK DAAR HEBBEN WE SCHIJT AAN. ZO KAN IK NOG UREN DOOR GAAN. MAAR DE AL UITGEROEIDEN APEN IN BORNEO INTERESSEREN JULLIE TOCH NIET ALS JOUW KASTEN MAAR VOL LIGGEN MET CHAMPO ZEEP AFWASMIDDELEN SNOEP ENZ.. IKKE IKKE IKKE HĘ,? MAAR ER STAAT WAT TE GEBEUREN JAMMER HET KON NIET ANDERS JULLIE HEBZUCHT IS TE GROOT. MENSEN IN HET WESTEN DENKEN VERKEERD, LEVEN, WERKEN, DOEN HET, GEEFT DE JEUGD ALTIJD DE SCHULD OF DE BUITENLANDERS KLOTE MENSEN WIJ ZIJN DE BOOSDOENERS ZELF JA WIJ (ook ik) maar zoals ik al eerder schreef onze tijd is op nu zijn de andere aan de beurt, misschien doen zij het beter. LET OP! 2020²

 2. Weten jullie wie er verantwoordelijk is voor het uitroeien van de orangutan JUIST HET WESTEN MET DE SUPERMARKTEN ZOALS ALBERT HEIJN ALDI LITLE JUMBO VAN VLIET, EN VERDER NI3T GENOEMDE MISDADIGERS VAN DE SUPERMARKTEN KETEN. ZIJ LATEN DE BOEREN 8N BORNEO EN MEER VAN DIE NATUUR BOSSEN, OERWOUDEN, REGENWOUDEN HOE JE HET ALLEMAAL WIL NOEMEN. ZO HEEFT ALBERT HEIJN LETTERLIJK SCHIJT AAN ALLES WAT VERNIETIGD WORDT OP DEZE WERELD. ZE HEBBEN SCHIJT AAN DE DIEREN, SCHIJT AAN HUN PERSONEEL, SCHIJT AAN ALLES WAT GEEN GELD OPLEVERT. IN PLAATS DAT ZE HUN VERANTWOORDING NEMEN STOPPEN MET DE PLASTICK ZAKKEN GEDOE, HET EISEN VAN PRODUCTEN WAARIN PALMOLIE ZIT VERWERKT HET KAN MET ANDERE OLIE NET ZO GOED MAAR PALMOLIE IS GOEDKOPER EN DAT IS HET GEEN WAT ALBERT HEIJN INTERESSEERT, DAT GOEDKOOP GEDOE VAN ZE. EN HET IN DE WINKEL PEPERDUUR VERKOPEN. WANT ALBERT HEIJN LET OP HUN EIGEN KLEINTJES VAN LATEN PRODUCEREN EN VERDOEZELEN ZICH ACHTER DE DOMSTE LOGO VAN: ALBERT HEIJN LET OP DE KLEINTJES. OOIT ALS VAKANTIE WERKER GAF IK EEN OPMERKING TOEN AL OVER DE SCHANDAAL OVER HET PLOFKIP GEBEUREN TOEN NOG ALLEMAAL IN HET GEHEIM. GELUKKIG KAN DAT NIET MEER, ALTANS WE DACHTEN DAT ZE HUN LEVEN HADDEN VERBETERD. ZE KWAMEN MET EEN NIEUW LEUGEN WAAR ALBERT HEIJN EEN STER IN IS. ZE KWAMEN MET DE NIEUWE KIP 4 DAGEN MOCHTEN ZE LANGER LEVEN EN LIETEN DE MENSEN ERIN GELOVEN DAT HET PLOF GEBEUREN VOORBIJ WAS MAAR DE WAARHEID IS DAT ZE GEWOON DOORGINGEN MET DE PLOFKIP ALLEEN DAT ARME MISHANDELDE DIER MOCHT VAN DE GEWETENLOZEN GELD MANIAK NOG 4 DAGEN MISHANDELD WORDEN DOOR…. JE RAAD HET AL 4 DAGEN LANGER LEVEN IN HUN STRONT HOKKEN OVER BEVOLKT VAN ZEER ONGEZOND, VETGEMESTE ,ALBERT HEIJN PLOFKIPPEN. NU NOG STEEDS VOOR EN NA 4 OKTOBER 2019 HEBBEN DE PLOFKIPPEN VAN ALBERT HEIJN GEEN GOED, NORMAAL, EERLIJK, FIJN, GEZOND KIPPEN LEVEN. ZOALS ZE MET DIEREN OMGAAN GAAN ZE OOK MET MENSEN OM DIE BIJ ZE WERKEN EN DAN HEB IK HET OVER HET JONGERE GEBEUREN DIE GEEN CENT MEER KRIJGEN DAN PRECIES HET MINIMALE LOON. MET EEN PAAR UITZONDERINGEN DAAR
  GELATEN VAAK IS DE SALARISEN VAN FAMILIE EN PERSOONLIJKE KENNISSEN DIE HEEL WAT MEER VERDIENEN . WAT GAAT ALBERT HEIJN DIT ONTKENNEN? FOEI TOCH APPIE HEIJN LIEGEN MAG NIET.
  NET ALS DE VELEN KASSAFOUTEN DIE IK ZELF OPTIJD ONDEK ZOU ANDERS PER JAAR MIJ PLM 640 EURO’S PER JAAR KOSTEN. ZO GOUW IK HET MELD WORD NIET MOEILIJK GEDAAN EN IK MOET TOEGEVEN DIE FORM VAN SERVICE IS PRIMA. WE GAAN VERDER MET EEN SUPER MARKT WAT DOET ALSOF HET EERLIJK IS TEGENOVER HUN KLANTEN, MAAR IN FEITEN 100% VERANTWOORDELIJK ZIJN VAN WAT ER NU GEBEURT IN DE WOUDE VAN BORNEO. HET UITOEFENEN VAN ILLEGAAL VERNIETIGEN VAN HET LIEFSTE HET MOOISTE, ONS DIERBAARSTE BEZIT OP AARDE DE ORANGUTAN. ALS ALBERT HEIN MOET KIEZEN TUSSEN GOEDKOPEN PRODUCTEN MAKEN MET PALMOLIE ERIN, (OOK AL ZIJN ER AL MEER DAN 50 JAAR ALTERNATIEVE) OF MEEWERKEN AAN HET UITROEIEN VAN O.A. DEZE AAP DE ORANGUTAN. DAN KIEZEN ZE TEN ALLE TIJDEN VOOR HET UITROEIEN VAN DE ORANGUTAN IN BORNEO. WANT GISTEREN HEBBEN ZE WEER ORDERS GEPLAATST MET 100000 PRODUCTEN WAARIN PALMOLIE IN ZIT. ALBERT HEIJN IK BENOEM JE NAMENS HEEL NEDERLAND DE MEEST SLECHTE SUPERMARKT MET AL JE COLLEGA’S ERBIJ DIE ALDIE LITLE VAN VLIET ENZ HETEN ZIJ ZINN GEEN HAAR BETER. OMDAT JULLIE EENMAAL DE GROOTSTE WILLEN UITHANGSN MOGEN JULLIE OOK DE GROOTSTE MISDADIGERS TER WERELD WORDEN GENOEMD JULLIE ZIJN VELE MALEN SLECHTER DAN WELK DRUGS GEVAL DAN OOK. DIT IS MIJN MENING EN ALLES IS EN KAN BEWEZEN WORDEN. BA WAT ZIJN JULLIE SLECHT. VANDAAG GA IK STOPPEN MET WELK PRODUCT DAN OOK TE KOPEN BIJ JULLIE HOPELIJK VOLGEN ERMIJ ZOVEEL DAT JULLIE DE ZELFDE WE GAAN ALS V&D DESTIJDS. GEEN STERKTE MEER JULLIE HEBBEN JE KANS LANG GENOEG GEHAD OM TE VERBETEREN. ER IS MAAR EEN WOORD WAT JULLIE KENNEN EN DAT IS
  G E L D G E L D G E L D. EN MIJN ENE WOORD IS. OPROTTEN OPROTTEN OPROTTEN. VAN DEZE PLANEET GA MET JE HANDEL LEKKER NAAR PLUTO OF JUPITER DIE ZIJN OOK KOUD NET ALS JULLIE AHOLD TROEP OVER DE HELE WERELD. MENSEN STOP MET WINKELEN BIJ BEDRIJVEN DIE HET NIET ZO NOUW NEMEN MET DE OERWOUDEN OP DE WERELD. DOOR JULLIE PALMOLIE HEBZUCHT ZIJN ER AL MEER DAN 25000 ORANGUTAN S VERMOORD DEZE WEEK DOOR HET SUPERMARKT BELIJD RUIM 300 BABY AAPJES DOOD GEGAAN DOOR DIVERSE OORZAKEN WAT DE REDEN IS GEWEEST VAN EN DOOR HET PLATBRANDEN VAN HUN HABITAT OM NOG MEER PALMOLIE TE KUNNEN MAKEN VOOR OA PRODUCTEN VAN DE ALBERT HEIJN EN ZIJN HANDLANGERS ALDI LITLE VAV VLIET, NOEM MAAR OP ALLE SUPERMARKT VRIENDEN VAN DE ALBERT HEIJN. EN WAT MIJ BETREFT MAG IEDEREEN VAN MIJ DIT SCHRIJVEN COPIEREN PLAATSEN OP ALL SOCIAL MEDIA SITES TEKST MAG VERBETERD WOORDEN MAAR HET DOEL MOET WEL BLIJVEN. DA@AAAAA@G ALBERT HEIJN
  EN ANDERE SMERIGE SUPERMARKTEN.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *